top of page
יריד על הים / ירידה לים
סטודיו אורבני
כיכר אתרים, תל אביב
תכנית מצב קיים
תכנית מצב מוצע
כיכר אתרים כיום הינה מגה-סטרוקטורה הסובלת מהזנחה ומרוקנת משימוש ומפעילות אנושית. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שהכיכר וסביבתה מהווים מרחב של ניתוקים והפרדות, שפוגם משמעותית בחוויה העירונית באזור: העיר מנותקת מהים על ידי כביש מהיר ורב נתיבי שאינו עביר להולכי רגל, הכיכר מנותקת מהעיר ומהחוף על ידי הפרשים מפלסיים והפרדות בטון מיותרות, ופארק העצמאות מנותק מהעיר ומהטיילת בשל הפרשים טופוגרפיים וחומות של צמחייה.
נושא מצבה הנוכחי של הכיכר והעתיד הצפון לה, החל לעלות על סדר היום בשנים האחרונות, כאשר החל להתפתח מאבק חברתי למול יוזמות נדל"ניות להקמת מגדלים על שטחה של הכיכר, למורת רוחם של תושבי האזור המבקשים לשמר את המרחב הציבורי באתר.
לאור כך, הפתרון המוצע בפרויקט זה מבקש מצד אחד לשמר את המרחב הציבורי ולהפיח בו את הפעילות האנושית שחסרה בו, ומצד שני שואל איך בכל זאת ניתן לממש את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בשטחים אלו על ידי שילוב של תכנון מגדלים, וזאת מבלי לפגום בשטח הציבורי ובחוויה העירונית שבמפלס הקרקע.
לצורך כך, ננקטו בפרויקט זה פעולות תכנוניות רבות שמעצבות ומגדירות מחדש את המרחב הבנוי ואת אופיו של המרחב בעירוני הלא בנוי. פעולות אלו כוללות הסרת גבולות בין האזורים השונים ויצירת רצף אורבני נגיש להולכי רגל, שילוב שימושים שונים ומגוונים להפחת פעילות אנושית לאורך כל שעות היום, עיצוב חללים עירוניים מוגדרים ונעימים לתנועה ולשהייה, העלאת הצפיפות לטובת הפיתוח הכלכלי של האזור כמרכז עירוני שוקק ועוד.
תצלום אוויר אלכסוני - מצב קיים
הדמיה מרחבית - מצב מוצע
מבט ממפלס הבריכה של המגדלים לכיוון צפון. ניתן לראות את הגג הירוק של מבנה הציבור, ואת המשך שדרת בן גוריון לכיוון מערב
מבט לכיוון דרום מהירידה לעבר הים בין שני המגדלים החדשים. הגג הטקטוני של הגלריה מהווה מעבר חווייתי בין מפלס הרחוב למפלס המרינה
מבט לכיוון מזרח מאזור המרינה לעבר שדרת בן גוריון. ניתן לראות את המשך השדרה מערבה לעבר הירידה החווייתית למרינה
מבט מתוך היריד לכיוון דרום. משחקי הטופוגרפיה יוצרים חללים עבור הפונקציות השונות של היריד, ומגדירים את חללי התנועה שביניהם.
bottom of page